ΚΑΙΡΟΣ

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ε΄7.Το Αλβανικό έπος


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ




ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


1)    Ποια κατάσταση επικρατεί στην Ευρώπη πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος;

·        Μετά την ήττα της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία έχασε αρκετά εδάφη, ενώ εξαναγκάστηκε να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις και να μειώσει δραστικά το στρατό της. Αλλά και η ηττημένη Βουλγαρία υποχρεώθηκε να παραχωρήσει τη Δυτική Θράκη στην Ελλάδα.

·        Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, επιβλήθηκε δικτατορικό καθεστώς.

·        Ειδικότερα, στη Γερμανία το 1933 πήρε την εξουσία ο αρχηγός του ναζιστικού κόμματος Αδόλφος Χίτλερ, που υποσχόταν να «ξεπλύνει» την ντροπή του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και να κυριαρχήσει στον κόσμο.
·        Από το 1922 στην Ιταλία είχε επικρατήσει ο ιδρυτής του φασιστικού κόμματος, Μπενίτο Μουσολίνι.



2)    Πώς σχηματίστηκε ο άξονας Ρώμης –Βερολίνου και πότε;

Το 1936 η Ιταλία συμμάχησε με τη Γερμανία(άξονας Ρώμης- Βερολίνου), στην προσπάθεια της να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Από κοινού άρχισαν να εφαρμόζουν επιθετική πολιτική απέναντι σε άλλες χώρες.



3)    Ποιες οι κινήσεις Γερμανίας και Ιταλίας μέσα στα πλαίσια της επιθετικής τους πολιτικής;

Ο Χίτλερ ανάγκασε την Αυστρία να ενωθεί με τη Γερμανία, ενώ τον επόμενο χρόνο εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία. Παράλληλα ο ιταλικός στρατός κατέλαβε το 1939 την Αλβανία, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για την Ελλάδα.



4)    Η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την επιθετική πολιτική της Ιταλίας;

Ο Ιωάννης Μεταξάς είχε ήδη από το 1936 φροντίσει για τη στρατιωτική προετοιμασία της χώρας. Είχε διπλασιάσει τις πολεμικές δαπάνες, μερίμνησε για τη δημιουργία αξιόπιστου πυροβολικού και εκπόνησε σχέδια μάχης στην περίπτωση που Βουλγαρία και Ιταλία επιτίθονταν.



5)    Πότε και πώς ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος;

Ο Β΄Παγκόσμιος  Πόλεμος ξέσπασε το 1939, όταν ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στην Πολωνία, που την ασφάλειά της είχε εγγυηθεί η Αγγλία. Πολλές χώρες της Ευρώπης  με πρώτες την Αγγλία και τη Γαλλία κήρυξαν πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα( Γερμανία- Ιταλία), σχηματίζοντας τη δική τους συμμαχία. Ο πόλεμος γρήγορα επεκτάθηκε και έγινε παγκόσμιος. Με τον Άξονα συμμάχησε η Ιαπωνία, ενώ με τους Συμμάχους συντάχθηκε η Ρωσία και μετά οι ΗΠΑ.



6)    Πότε και πώς μπήκε η Ελλάδα στον πόλεμο;

Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο τον Οκτώβριο του 1940. Είχαν προηγηθεί εχθρικές ιταλικές ενέργειες, με σοβαρότερη τον τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη» από ιταλικό υποβρύχιο, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, στο λιμάνι της Τήνου. Δυόμισι μήνες αργότερα, χαράματα της 28ης Οκτωβρίου , ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Γκράτσι επέδωσε στο Μεταξά τελεσίγραφο ζητώντας την παράδοση της χώρας. Η άρνηση του Μεταξά εξ ονόματος όλων των Ελλήνων σήμανε την αρχή του πολέμου.



7)    Πώς κινήθηκαν τα ιταλικά στρατεύματα εναντίον της Ελλάδας;

Μετά το «ΟΧΙ» του Μεταξά τα ιταλικά στρατεύματα εισέβαλαν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα με σκοπό να καταλάβουν αρχικά την Ήπειρο. Ταυτόχρονα μία ομάδα Αλπινιστών ( Ιταλών στρατιωτών που είχαν εκπαιδευτεί στον πόλεμο σε ορεινό έδαφος) διείσδυσε στη βόρεια Πίνδο για να χτυπήσει στα νώτα τους οχυρωμένους Έλληνες και να εμποδίσει την άφιξη ενισχύσεων από τη Θεσσαλία.



8)    Πώς αντιμετώπισε ο ελληνικός στρατός τον ιταλικό ;

Ο ελληνικός στρατός αμύνθηκε με επιτυχία, ενώ οι Ιταλοί Αλπινιστές εξουδετερώθηκαν στις χιονισμένες χαράδρες του Σμόλικα. Στα μέσα Νοεμβρίου του 1940 οι Έλληνες στρατιώτες αντεπιτέθηκαν αναγκάζοντας τους Ιταλούς  να αποσυρθούν στο εσωτερικό της Αλβανίας και πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες μπήκαν στη Βόρεια Ήπειρο.



9)    Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε ο ελληνικός στρατός στα αλβανικά βουνά;

Οι Έλληνες φαντάροι αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες λόγω του ορεινού εδάφους και του βαρύτατου χειμώνα. Τα κρυοπαγήματα ( η νέκρωση χεριών και ποδιών από το υπερβολικό κρύο) ήταν περισσότερα από τις απώλειες της μάχης, ενώ η μεταφορά τροφίμων και πυρομαχικών δυσκόλευε όσο τα στρατεύματα απομακρύνονταν από τα ελληνικά σύνορα.



10) Τελικά πέτυχε η επιχείρηση της Ιταλίας στο αλβανικό μέτωπο;

Δεν πέτυχε χάρη στο ελληνικό «ΟΧΙ».Ολόκληρος ο ελληνικός λαός αρνήθηκε να υποταχθεί στις επιθυμίες των ισχυρών και να χάσει τη λευτεριά του.



                     
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ - ΕΜΠΕΔΩΣΗ